Back to Top

Ha a cél Madeira...Madeira reptere ismert a YouTube videókról. 
Számtalan felvételen láthatod a széllökések által dobált gépek leszállásait vagy leszállási kísérleteit.

Nem mindenki tudja, hogy ez a reptér aránylag kevés gépet fogad a kontinensről. A napi menetrendszerűen érkező gépek férőhelyeinek száma háromezer-ötszáz és ötezer között mozog. Ezek között megtalálhatóak a napi járatok mellett olyanok is, amelyek két naponta vagy csak hetente egyszer járnak. 

A Lisszabonba vagy Lisszabonból induló járatokon nagy számban utaznak helyiek is, nem csak turisták. A helyiek száma iskolai szünetek kezdetén végén meglepően magas, így egyes időszakokban egyszerűen elfogynak a jegyek.

A jegyek iránti magas kereslet és a kedvelt napszakokban szinte mindig "telt házas" gépek meghatározzák a kínálati árakat.


A szigetre induló gépek nem minden esetben képesek a madeirai reptéren leszállni.
Ezek a kellemetlenségek statisztikailag behatárolható hónapokban a gyakoribbak - pl február, március vagy december - de szinte minden hónapban előfordulhatnak. A durvább esetekben több órán keresztül nem fogad és nem indít a reptér. Előfordultak már fél napnál hosszabb események is.

Ezekben az immár nagyon kellemetlen esetekben minden légitársaság másképpen jár el. Az eljárásra nincs séma, minden eset egyedi. A gépnek attól függetlenül, hogy az adott járaton az utasait sikerrel célba juttatta vagy sem - dolga van, hiszen valahol már várnak rá a következő útjának az utasai. Ezekre a "következő helyekre" nem minden esetben tud a légitársaság másik gépet juttatni, ezért a leszállni nem tudó gép nem mindig repül kitérő reptérre - pl Porto Santo vagy a Kanári szigetek valamelyike - hanem egyszerűen visszaviszi az utasait a kiinduló reptérre, a legjobb esetben Lisszabonba. A kitérő repteres várakozás sem mindig biztosítja a célba jutást, hiszen számtalan esetben a néhány órai várakozás után a gép megkísérelte az ismételt leszállást Madeirán, de sajnos sikertelenül és ezután repült vissza a kontinensre.


Ha TAP jegyed van és azt egyben vetted akkor Lisszabonban a légitársaság átír egy másik járatra és kaphatsz tőle étkezési jegyet, hosszabb várakozás esetén szállás és taxi költséget is. 

A TAP-nak Lisszabonban kisebb gondot okoz tartalék gép vagy egy nagyobb gép beállítása a felmerült problémák kezelésére, mint bármely más légitársaságnak.

Az elmúlt években az index utazási fórumán több utazótársunk megírta a vele történteket, amikben találkozhatsz lisszaboni átfoglalástól kezdve a "fapadossal vissza Berlinig" horrorral.Természetesen a repjegy vásárlásoknál a pénz sokkal erősebben nyom a latban, mint az esetleges problémák megoldhatatlanságától való félelem, de azért a fenti információkat tartsátok szem előtt. Ha kicsi az áreltérés vagy kicsi a "bevállalósságod" akkor válaszd a TAP szolgáltatásait!

Végezetül egy videó:
Széladatok a Windfinder-ről -> Windfinder statistics

Sok sikert és örömet kívánok mindenkinek, aki Portugáliába vagy szigeteire utazik!

Üdvözlettel:
Janoo