Back to Top

Jegyvásárlás a TAP weblapján


A turisztikai iparágban a jegyvásárlás, a helyfoglalás, a gépkocsi bérbeadás globális helyfoglalási rendszereken keresztül történik (GDS).

A GDS segítségével az utaztatással foglalkozó cégek könnyedén és valós időben érhetik el a legtöbb légitársaság, szálloda, autóbérlő cég és biztosító árualapját. Ha megkerüljük az utazásszervezőket, akkor saját kezünkbe vesszük a dolgaink irányítását, amellyel esetenként megspórolhatunk néhányezer forintot, de ennél talán fontosabb, hogy a szolgáltatóval kerülünk közvetlen kapcsolatba és így tudomást tudunk szerezni néhány fontos kapcsolt szolgáltatásról is.

Alább egy általános "repülőjegy vásárlást" modelleztem a beszúrt képernyőképeken. 
A modell olyan abszolút kezdőknek készült, akik egyébként is végigvinnék a vásárlást, de néhány ponton elbizonytalanodnak az ügymenetet illetően.

Első lépésben regisztráljunk be a TAP weblapján a könnyebb ügyintézés érdekében.


A továbbiakban a foglaláshoz menjünk a TAP weblap "Book flight" szekciójába!
 Az űrlapot töltsük ki értelemszerűen.
  • Return - oda-vissza út
  • One way only - egyirányú út
  • Multi-city - több várost érintő út (például körutazás)
  • Stopover - megállás egy-két napra az oda vagy visszafelé tartó úton Lisszabonban vagy Portóban

  • My dates are flexible - nem konkrét napra kapsz ajánlatot, hanem a következő lap egy táblázatot ad (lásd lentebb). A táblázat az utazások napjain összerakható legolcsóbb discount típusú jegyekből álló utazások árát mutatja. Ha magasabb kategóriát akarsz vásárolni, akkor a jegyár ennél magasabb lesz.
A jobb alsó sarokban levő piros gomb a továbblépés.
A táblázatban válaszd ki a számodra szimpatikus dátumokat.

Ha van vouchered akkor azt is felviheted ezen a lapon.A jobb alsó sarokban levő piros gomb a továbblépés.


Ennél a lépésnél a lap rákérdez, hogy meg kívánsz-e állni az utazás során egy vagy több napra a kontinensen Portugáliában.
(Ha igen akkor a továbblépéseknél teszteld az árat, majd lépj vissza és nézd meg ugyanezt Multicity vásárlással, mert lehet, hogy jobban jársz, vagy jobb ajánlatokat állít neked össze az automata.)

Továbblépési lehetőségek:
  • Book without Stopover - továbblépés azonnali továbbutazásokkal
  • Book with Stopover - megálló beszúrásaA képen a szürke mezőkben több járat szerepel. A gépek indulási ideje közé írt "Layover" az átszállási (várakozási) idő.

Válaszd ki az elutazás napján a számodra legkedvezőbb utat - kattints az árra. A mező zöld színűre vált és a lenti kép jelenik meg, ahol kiválaszthatod hogy ezt az utat milyen szolgáltatási szinten kívánod megtenni.

A minta vásárlásnál a "Classic" típust választottam, ami feladott poggyászos és economyXtra helyjegyes. 

Az odaút sikeres kiválasztását az ablak jobb alsó sarkában levő piros gombbal rögzítheted.


A weblapon átkerülsz a visszaút kiválasztására, amely a fentiekkel teljesen megegyezik.
Ha úgy döntesz, hogy a táblázatban választott oda-vissza útban a visszaút nem tartalmaz számodra kedvező járatot, akkor az ablak tetején válthatsz visszaúti dátumot, de ekkor az ügymenet visszaugrik az odaút kiválasztásához és ismét be kell adnod az előbb kiválasztott utat!

Ezzel el is értél a járataid kiválasztásának végére. A fenti gépekkel utazhatsz majd a látható áron.
Itt megjegyezném, hogy a weblap automatikusan ad pár ezer forint kedvezményt, ami a mintában nem látható, mert eltávolítottam a mintavásárlásból. Ha van kedvezményed, akkor azt automatikusan fogja adni és az áraknál mindenhol fogod látni az áthúzott eredetit és a kedvezményes árat is amit majd fizetni fogsz.

A weblap összesíti az eddigieket.
Az összesítés végén felajánlja hogy elteszi neked 48 óráig ezt az árat (párezer forint a költsége) vagy folytathatod a piros gomb megnyomásával a foglalást.Bekéri az adataidat.
Ha többen utaztok, akkor a többiekét is.
Ne rontsd el! Minden betű, szóköz számít.

A személyes adatok felvitele a Continue (piros gomb) megnyomásával lezáródik és a lap átugrik  a következő részre ahol sorra veszi az összes pluszban megvehető vagy a már jegyárban benne foglalt plusz szolgáltatásokat. Tessék ezeket figyelmesen átnézni!
Jegytípus függvényében itt jelölheted meg hol akarsz ülni az utazás során. Ha a jegyed által jogosult vagy, akkor az ár nulla marad, ha pedig nincs benne az jegyed árában, akkor a megjelenő összeggel emelkedik. Ha nem egy jegyet vettél hanem több utastársad van, akkor azoknak is itt jelölöd meg a helyét.


  • Seats - ülőhely

Nyomd meg a piros gombot (Choose seats) az ülés választáshoz!
  • Select cabin area - válaszd ki az első gépet az ülés választáshoz!


Válaszd ki az adott gépen a számodra szimpatikus üléseket, majd a piros gombbal lépj a következő gépre!

Az utolsó választás után a "Confirm" piros gombbal kilépsz az ülés választásból és átkerülsz az összesítő lapra, ahol a "DONE" gomb megnyomásával elfogadod a választásaidat és az esetleges plusz költségeket.


Itt visszakerülsz az előző lapra és folytathatod a további plusz szolgáltatások hozzáadását.
Itt adhatsz hozzá feladott poggyászt pluszban, ha a jegyed ára nem tartalmazza, vehetsz priority-t, vip várót, stb.A lap alján levő piros gomb lezárja a plusz szolgáltatások vásárlását, és áttér a fizetési oldalra.Itt lehetőséget ad biztosítások megkötésére, amennyiben igényelnéd.
A lap alján találod a fizetést
Egy tanács:
Mielőtt fizetnél nézd meg a lap tetején, hogy valóban biztonságos lapon vagy-e...
Fizetés után a fenn megadott email címedre visszaigazolást fogsz kapni.
Megkapod a booking kódodat és az elektronikus jegyed számát is.

A továbbiakban szinte mindent a booking kódoddal és a vezetékneveddel tudsz végezni.
Ha regisztrálsz a CheckMyTrip-en (ami az Amadeus GDS weblapja), akkor az esetleges változásokról ezen az útvonalon is kapsz értesítéseket nem csak a TAP-tól.