Back to Top

Poggyász


A gépekre economy jeggyel egy darab maximum 8 kilogramm súlyú 55 x 40 x 20 cm-es kézipoggyász vihető fel. 
Ezen felül fel lehet még vinni egy darab 40 x 30 x 15 cm-es kisebb kézi/laptop táskát, aminek a megengedett súlya 2 kilogramm


A feladott poggyász méretének meghatározása a magasság + hosszúság + szélesség összegéből van kiszámolva ami maximum 158 cm lehet. A súly 23 kilogrammban van maximálva.
A 2-11 év közötti gyermekek felnőttként utaznak, így számukra mind a kézi mind a feladott poggyászok szabályozása azonos. 

Két év alatti gyermeknek egy 10 kg-os feladott poggyásza lehet, ha nem discount jeggyel utazik.

A feladott poggyászban nem lehet elektronikus cigaretta! Nem célszerű akkumulátoros eszközöket ide csomagolni. A poggyászok átvilágításon esnek át, mielőtt a gépekre kerülnek és ha probléma merül fel, akkor a csomag nem fog utazni, amennyiben a beszállás előtt nem találják meg időben az utast.

Amennyiben az utazás közben átszállás történik (TAP vagy Star Alliance gépre) és a várakozás 6 és 24 óra közé esik, akkor a poggyász felvételnél automatikusan a végső állomást jelölik meg felvételi célként. Ha közbenső ponton szükség van a feladott poggyászra akkor azt a feladáskor jelezni kell!
24 óra feletti tárolást a reptér nem végez.


A poggyász felvételnél egy öntapadós vonalkódot adnak, melyet meg kell őrizni az utazás végéig. Elveszett poggyász esetén ez lesz a kereséshez az azonosító.


Lisszabonban a T1-en üzemel már önkiszolgáló csomagfeladás is. Ha az adott járatra itt feladható a poggyász, akkor rendkívül gyorsan meg tud szabadulni az utazó a feladni való csomagjaitól. Itt minden esetben rendelkezésére állnak jó kommunikációs készséggel rendelkező reptéri dolgozók.

A gépeken a felső tárolóhelyek száma korlátozott. 
A beszállítást végző dolgozók a feladott poggyászok számából valamint a checkin-től kapott információkból nagyon jól meg tudják becsülni, hogy a gép utasai mennyivel több gurulós kabinbőröndöt akarnak a fedélzetre vinni. Emiatt Lisszabonban a méret feletti gurulósok egy részét nem engedik fel a fedélzetre. Ezeket a beszállókapunál nyomtatott poggyászkóddal látják el és ott helyben a gép csomagterébe teszik. 
Ha láthatóan a beléptető kapu elé húzzák a fém mérőkeretet, esetleg jó látható helyre kiteszik a kartonból készült "mérődobozt", akkor vélhetően az utasok között lesz olyan, aki nem tudja majd a kézipoggyászát a fedélzetre vinni. Reklamálásra sok lehetőség nincs, csak olyan bőröndöket jelölnek meg amelyeket lehetetlen a mérőkeretbe tenni. Amint meg van a megbecsült mennyiségű gurulós, attól kezdve nem vizsgálgatják a többi bőröndöt. Természetesen az utolsónak érkezésre nem érdemes építeni, mert ha nem tudják elhelyezni a fedélzeten a gurulóst, akkor sem fog nekik gondot okozni a levitetése a raktérbe.

A "nem gurulós" poggyászok egy részét barna (vagy sötét vörös) szalaggal megjelölik. A jelölőszalagon egyértelműen jelezve van, hogy a megjelölt poggyászt vagy az ülés alá teszi az utas, vagy a lába mellé. Ezek a poggyászok nem kerülhetnek fel a felső poggyásztartóba. Sajnos ezt nem mindenki érti meg.


A beszállókapuknál a gép rakterébe átrakott kabinbőröndökért nem számolnak fel semmilyen plusz költséget. Ez nem jelenti azt, hogy erre érdemes lenne alapozni túlméretes poggyásszal, ugyanis a beszállókapunál dolgozóknak lehetőségük van ezeknek a gépre jutását megakadályozni. Ilyen esetben pótdíjazhatnak, aminek kiegyenlítési módja kizárólagosan  kártyás fizetés lehet. A TAP ajánlása az, hogy aki bizonytalan a dolgában az ellenőriztesse a poggyászát a check-in pultnál.